2015. júl 22.

A világ legmenőbb hídjai

írta: blogger24
A világ legmenőbb hídjai

Földünk talán egyik legnagyobb vívmánya, hogy folyókat, szakadékokat, akár tengereket vágunk át hidakkal. A funkcionalitáson kívül azonban egy művészeti ággá nőtte ki magát a hídépítés. Ebben a posztban nem a klasszikus hidakat, mint pl. a Tower Bridge vagy a Golden Gate, és nem is a nagy történelemmel bíró hidakat vizsgáljuk meg, mint pl. a hírhedt London Bridge, hanem korunk pár építészeti és művészeti alkotásait

 

Aiola híd, Graz, Ausztria

2003-ban adták át a Mura folyó felett húzott gyalogoshidat, aminek érdekessége, hogy a két part között egy kis szigetet hoztak létre a járókelők számára. Az acél és üveg építmény egy kis bárral is büszkélkedhet. A kicsit a mi Bálnánkra emlékeztető épület egy igazi unikum.

 

Gateshead Millenium híd, Newcastle, Anglia

A gyalogos és kerékpáros híd a Tyne folyó felett ível át, nem is akárhogyan. A 2001-re elkészült híd elforgatható, ezzel biztosítja a hajók könnyű feljutását a folyón. A dupla ív egy szemre emlékeztet, ami miatt Kacsintó Szemnek is becézik a hidat.

 


Működés közben

Helix híd, Marina-öböl, Szungapúr

Szintén gyalogosok számára épült 2015-ben a Helix híd. A tekeredő spirál főleg éjszaka csodálatos, amikor ívein a fény játszik. Az elemeket fent a napfény tompítására szolgáló ernyők kötik össze.

Slauerhoffbrug, Leeuwarden, Hollandia

Az emberi találékonyság, de talán őrültség netovábbja ez a 2000-ben épült "híd". Az épület inkább nevezhető egy robotnak, ami szükség esetén kiemeli az úttest 15 x 15 méteres darabját a Harlinger Vaart folyó felett, majd a hajó elhaladása után visszateszi a helyére. 

 
A híd működés közben (bocs, több helyen a szél rontja a hangot)

Mozes híd, Halsteren, Hollandia

Szintén Hollandiában találjuk ezt a ránézésre talán technikailag jóval egyszerűbb, de legalább ennyire érdekes hidat. 2011 óta osztja ketté ránézésre a folyót. A híd Accoya fából készült, és egy speciális fólia gondoskodik arról, hogy a víz ne tegye tönkre a szerkezetet.

 

Rolling híd, London, Anglia

Már-már az emberi nagyzás határait súrolja ez az önmagát kinyitó, azaz kigörgető híd, ami 2005 óta feszül ki szükség esetén a Paddington medencében. Anyaga acél és fa.

 

 

Banpo híd, Szöul, Dél-Korea

A Han folyón átívelő híd nappal ugyan nem igazán rí ki a világ hídjai közül, hacsak nem azzal, hogy egy már létező híd tetejére, a Jamsu híd tetejére épült. Éjszakai zenés fényjátékával már mindenképpen elismerést érdemel. A tízezer led alkotta színkavalkádot a híd oldalából zuhogó víztömeg teszi még szebbé, így lesz egyszerre szökőkút is a híd. A híd 380 fúvókája percenként 190 tonna vizet lő ki .

 

Magdeburg vízi híd, Magdeburg, Németország

Sokan nem gondolnánk, hogy a hidak nem csak gyalogosok, kerékpárosok vagy éppen gépjárművek számára készülnek. Ha a szükség úgy hozza, akkor hajók számára is szükség lehet hídra, ezek az akvaduktok. A 2003-ban elkészült Magdeburg híd az Elba folyó felett vezeti el közvetlenül a Mittelland-csatornát az Elba-Havel-csatornába.

 

 Falkirk "híd"

Egy újabb építészeti remekmű, ami szintén hajók számára készült. A szerkezetre tekinthetünk liftként, hídként, művészeti alkotásként. A 2002 óta működő szerkezet a Forth és a Clyde csatornákat köti össze, de nem akárhogy. A szintkülönbséget nem zsiliprendszerrel küzdötték le, hanem egy sci-fi filmbe illő, forgó emelővel, ami a fenti kamrába érkező hajót leengedi az alsó medencébe.

 
Működés közben

Trambulin híd, Párizs, Franciaország

A végére könnyedebb vizekre evezünk. Akinek kedve szottyan, akár át is ugrabugrálhat a Szajna folyón Párizsban. A képeket elnézegetve ez nem is olyan veszélytelen mutatvány, de mindenképpen izgalmas. Na jó, ez a híd nem létezik valójában, csak egy koncepció volt, és mivel a képek elég valóságszerűnek tűntek, sokan azt hitték, hogy tényleg létezik. Te kipróbálnád?

Szólj hozzá