2014. okt 29.

A Szahara

írta: blogger24
A Szahara

A Szahara a maga 9 millió négyzetkilométeres nagyságával földünk legnagyobb sivataga. Afrika egynegyed részét borítja. Szigorúan nézve a csak a harmadik legnagyobb sivatag a világon. Kitalálnád melyik az első kettő? Az érdekességeknél megtalálod! Majdnem akkora, mint egész Kína vagy éppen az Amerikai Egyesült Államok. Északról a Földközi-tenger, nyugaton az Atlanti-óceán, keleten a Vörös-tenger, délen szavanna határolja. Algéria, Csád, Egyiptom, Eritrea, Líbia, Mali, Mauritánia, Marokkó, Niger, Nyugat-Szahara, Szudán és Tunézia országain terül el.
 
A terület nem volt mindig ilyen száraz, rengeteg kövület bizonyítja, hogy valaha például krokodilok is laktak ezen a területen. I.e. 7000 és 2000 között sűrű növényzettel, folyókkal, mocsarakkal büszkélkedhetett, állatvilága is jelentős volt, és természetesen emberek is lakták. Mai formáját i.e. 1600 körül nyerte el, de a Szahara folyamatosan növekszik. Évente akár 48 kilométert is növekszik Afrika belső részei felé. Mára már csak a Nílus folyót mondhatjuk az egyetlen állandó vízlelőhelynek, alkalmi folyói léteznek, és oázisok is kialakulhatnak.

A látszattal ellentétben a Szahara legnagyobb részét nem sima homok alkotja, hanem kövek, kavicsok. Ezek az anyagok változatos formában jelennek meg, mint például homokdűnék, homoktengerek, köves síkságok, kavicsos síkságok, száraz völgyek és só síkságok. A változatos formákat a szélnek köszönhetjük legfőképpen, amik folyamatosan változtatják a sivatag képét. A felső réteg viszont általában a homok a legtöbb helyen. A homokdűnék akár 180 méter magasságúak is lehetnek.

Természetesen igen kevés csapadékkal számolhatunk, ha a Szaharáról beszélünk. Évi 20-100 milliméter esik átlagosan, de van, ahol éveket kell rá várni. Amikor viszont megérkezik a csapadék, akkor óriási felhőszakadás formájában töri meg a szárazságot.
Érdekességek a képek után!
 
Érdekességek:
  • A Szahara szó arabul sivatagot jelent.
  • A Szahara csak a harmadik legnagyobb sivatag a világon. A legnagyobb az Antarktisz a második pedig az Északi-sark. A sivatag elnevezés ugyanis azokra a területekre vonatkozik, amik csapadékban szegények, emiatt állat- és növényvilága is igen szegényes. Hát ezek igencsak illenek a két első helyezettre, nem igaz?
  • 1979 februárjában és 2012 januárjában havazást jegyeztek fel Algéria déli részén. Természetesen a magasabb hegyek tetején nem ritka a hó.
  • Napközben kár 57 Celsius fokot is mérhetünk a Szaharában. Estére aztán készüljünk egy akár 28 fokos visszaesésre! Télen pedig akár fagyhat is éjszaka...
  • Kb. 500 növényfaj és 70 állatfaj él a Szaharában.
  • Leghíresebb állata a teve, mely érdekes módon először Észak-Amerikában jelent meg. 100 liter vizet képes meginni 5-10 perc alatt, majd akár 6-7 napig is elvan folyadék nélkül. Sőt, megfelelő táplálék esetén akár hónapokig is bírja víz nélkül.
  • Kb. 2 millió ember otthona található a Szaharában.
  • Átlagban egy fennsíknak mondhatjuk a Szaharát 300-450 méteres tengerszint feletti magasságával, de hegységgel borított részei 3000-3350 méter magasak.
  • Földgáz-, olaj- és érclelőhely.
  • Nem sok látványossággal büszkélkedhet a Szahara, de az egyik a Richat-képződmény, más néven a Szahara szeme, ami Mauritánia területén található, és kb. 50 kilométer átmérőjű.
 
Ha szeretnél még a Föld különleges helyeiről olvasni, kattints ide:
Szólj hozzá